Högskoleprovet består av totalt åtta delmoment. Fyra inom kvantitativa uppgifter (Matte alltså) och fyra inom verbala uppgifter (språk med andra ord). Den verbala delen av provet har totalt 80 frågor som ska lösas och där ingår både ordkunskap, texter som ska läsas och en del läsförståelse. Mattedelen handlar om att lösa uppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, statistik och funktionslära.
Det finns de som menar att det inte går att plugga inför ett högskoleprov alls, men det stämmer inte. Det går visst!
Gör gamla prov
Det finns gott om gamla högskoleprov man kan använda sig av för att träna på att besvara frågorna. Det man då tränar på är hur det är upplagt, och hur man ska tänka när man svarar mer än att lära in specifika ämnen. Att komma till provlokalen och inte ens veta hur man fyller i svaren är slöseri med värdefull tid.
Träna matematik
Den kvantitativa provdelen går att träna inför genom att räkna matte och lösa olika former av "kluringar" som skärper förmågan att tänka analytiskt. Lös sudoku, räkna i dina gamla matteböcker och framför allt: läs om statistik. Det är många som har problem med diagram och tabeller och det är en bra sak att träna på.
Finslipa läsförståelsen
Välj ut en eller flera texter som du ska läsa. Välj både skönlitteratur, sagor och bloggar som exempelvis https://miljoteknik.nu/ som har varierande texter om många olika ämnen. Be sedan en vän eller släkting att läsa samma text och ställa frågor om det ni båda har läst.
När det gäller ordkunskapen så är det bara att plugga ord. Gå med i en grupp på Facebook som handlar om språk, där kommer det ofta fram ovanliga ord. Här är gamla högskoleprov en guldgruva för många ord återkommer då och då, och ju fler gamla prov du testat desto fler ord kommer du att känna igen.
Ska man kunna engelska också?
Ja, en del av högskoleprovet är engelska. Det handlar då om att du ska visa din förmåga att förstå innehållet i engelska texter. Det är en tämligen liten del av högskoleprovet och det enda sätt du kan träna detta på är genom att läsa engelska texter.