Det är många av oss som drömmer om att ge ut en bok, men det är få av oss som väl kommer så pass långt. Steget från att börja skriva till att faktiskt ge ut en bok är väldigt långt – längre än de flesta av oss tänker när vi väl är fulla av inspiration och sprutar ut sida efter sida. Dock är det sällan som man lyckas få denna inspiration till att räcka hela vägen, och det är inte många av oss som klarar av att sitta tre veckor i streck och inte göra annat än att skriva för att få färdigt sitt manus, såsom Jack Kerouac gjorde med sin berömda roman On the Road.

För de flesta av oss som drömmer om att ge ut en bok handlar det om timtal av idogt arbete, när man skriver och skriver även om man inte har inspirationen, även om man inte orkar. Att bara skriva på inspiration funkar helt enkelt inte, då blir manuset aldrig färdigt. När manuset väl blivit klart då?

Ja, då följer förmodligen en strid ström av refuseringar. Förlagen ser nämligen inte enbart till manusets kvalitet, utan till en rad andra saker också – saker som har med kommersiella beräkningar att göra, vilket i sin tur gör att man ofta ger upp, även om en refusering inte betyder att ens manus inte är tillräckligt bra, utan bara att det konkreta förlaget gjort bedömningen att de i nuläget ej vill ta den ekonomiska risken som en publicering innebär.

Därför ger många ut sin egen bok själva, d.v.s. ägnar sig åt så kallad egenutgivning. På så sätt styr man sin utgivning själv, fördelarna är att man får ut sin bok och om den säljer så tjänar man också rätt bra på det, nackdelen är att man själv står för hela den ekonomiska risken (eftersom man bekostar hela utgivningen själv).

16 Oct 2012

Högskoleprovets övningbok