Det är viktigt att komma till högskoleprovet väl förberedd. Detta gäller allt ifrån kunskaper till så elementära saker som frukost – du kommer faktiskt förmodligen få ett sämre resultat på högskoleprovet om du struntar i frukosten!

När det gäller de kunskapsmässiga förberedelserna är det viktigt att öva mycket. Träna gärna på gamla högskoleprov, försök göra dessa på angiven tid så att du får en känsla över hur det faktiskt är att skriva. Glöm heller inte förkunskaperna – om du inte har gymnasiematten i färskt minne kan det vara värt att gå igenom den ännu en gång, för många av de logiskt-matematiska uppgifterna baseras på just matte. För att träna ordförrådet och läsförståelsen inför högskoleprovet är det rekommenderat att läsa mycket, såväl skönlitteratur som tidningar. Läs gärna på engelska också, köp en tidning som verkar intressant vid närmaste välsorterad tidningskiosk och läs någon bok du gillar på engelska – ett aktuellt tips kan ju vara Stieg Larsson-trilogin som ju finns översatt!

När provet väl närmar sig är det viktigt att även ägna en tanke åt det praktiska. Kolla upp exakt var provlokalen ligger och hur du ska ta dig dit. Var inte ute i sista minuten, har du valet mellan en buss som kommer fram tio minuter innan provet och en som är där 25 innan, välj den som ger dig större marginal. Missar du den kommer du förmodligen komma i tid ändå, det kan spara dig väldigt mycket stress och nervositet.

Försök även gå till sängs tidigt så att du får minst åtta timmars sömn natten innan högskoleprovet. Kör gärna med dubbla väckarklockor, en analog väckarklocka ger dig en känsla av extra trygghet ifall mobilen skulle lägga av under natten. Ja, sedan är det dags för frukost – ät en rejäl frukost, provet är långt och kommer kräva mycket energi. Ta också med dig något mellanmål, en c-vitaminspäckad frukt kan vara den perfekta energikicken under någon paus i högskoleprovet.

Sedan följer själva skrivningen – gör så gott du kan och om det finns någon fråga som du absolut inte har någon aning om, chansa! Du får ju inga minuspoäng för fel svar, så det finns ingen som helst anledning till att inte svara på alla frågor. Om det är första gången du skriver och du inte får önskat resultat – deppa inte ihop över det, de flesta som skriver högskoleprovet får sitt bästa resultat först den andra eller tredje gången de skriver. If at first you don’t succeed / dust yourself of and try again, som refrängen i den där poplåten går.

Lycka till!

15 Dec 2012

Högskoleprovets övningbok